5

El boix grèvol


Fam. Aquifoliàcies

Ilex aquifolium L.

Grèvol, boix grèvol, arbre de visc, agrifol

Cast. Acebo, agrifoliu, cardón    


Originari del centre i sud d'Europa però es troba des del nord d'Àfrica fins a la Xina.


És potser el guarniment vegetal que, juntament amb l'avet, identifiquem més amb el Nadal. Això ens ha vingut de la influència anglosaxona.


És un arbust que pot arribar a una gran alçada (pot arribar als 25 m.) de forma piramidal, de creixement lent i longevitat (100 anys).


L'aspecte més conegut del boix grèvol són les seves fulles, que les associem amb el Nadal. El que potser no se sap tant, és que aquestes fulles només es troben a la part baixa de l'arbust, mentre que les que estan a les zones altes no tenen les típiques punxes. És un recurs de protecció contra els animals.


Actualment es troba protegit ja que està en perill d'extinció, i per tant no està permès de collir-ne. Si volem comprar una branca per Nadal, la trobarem a la Fira de Santa Llúcia i a altres fires nadalenques. Són de conrreu controlat, com els avets.

Al Montseny se'n feien bastons amb la seva fusta, que és molt dura i resistent.


Pel antics celtes, el boix grèvol simbolitzava el Solstici d'Hivern, (que l'Església Catòlica el va fer coincidir amb Nadal).


Si es té jardí, es pot sembrar un boix grèvol en un espai de semiombra. No reclama massa atencio:  un xic d'adob nitrogenat, reg més abundant a l'estiu,... i de cara a Nadal pots tenir el teu boix grèvol ple de les seves precioses boles vermelles.


REMEIS CASOLANS

Antigament s'havia utilitzat per combatre la grip i els refredats, però actualment està en desús. Les baies són tòxiques.